Europe, Athens

Ψηφιακές Εκθέσεις

Ψηφιακή Έκθεση Εικονικής Πραγματικότητας «Από Αγάπη για την Ελλάδα»

ΨΕ Ιστορία
0
2021expoparamourpourla_grece
  15 Οκτώβριος 2021 - 31 Δεκέμβριος 2021

  Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών

Ψηφιακή Έκθεση Εικονικής Πραγματικότητας (VR) "Από αγάπη για την Ελλάδα"

Η έκθεση του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας αποτελεί Ψηφιακή Έκθεση Εικονικής Πραγματικότητας (VRτης Ψηφιακής έκθεσης «Από αγάπη για την Ελλάδα!» που υλοποιήθηκε από το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδος και το RetroNews, για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Μέσα από αυτή γίνεται προσπάθεια να αποδωθεί ο αντίκτυπος, οι διάφορες θεωρήσεις, το κοινό αίσθημα που προκλήθηκαν στην Ευρώπη από την Ελληνική Επανάσταση. Από το 1821, παντού στη Γαλλία, στην Αγγλία, στη Γερμανία, το άγγελμα της Επανάστασης, που εμπνέεται κυρίως από τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης, διαδίδεται και εξαπλώνεται. Μια τάση φιλελληνική κινητοποιεί τόσο την κοινή γνώμη όσο και τη συστράτευση, στο πλευρό των εξεγερμένων Ελλήνων, ρομαντικών νέων και παλαίμαχων στρατιωτών που σπεύδουν να πολεμήσουν για την ελληνική υπόθεση. Η κινητοποίηση, γίνεται αισθητή παντού.

Τα τεκμήρια που φυλάσσονται σε: Εθνική Βιβλιοθήκη Γαλλίας, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθήνας, Βιβλιοθήκη Βουλής των Ελλήνων, Βιβλιοθήκη Γενεύης και Λούβρο, αποτελούν μάρτυρες της εποχής.

Η ψηφιακή έκθεση έχει εμπλουτιστεί με παραγόμενο υλικό από τα σχολεία Αρσάκειο Δημοτικό Πατρών και 18ο Γυμνάσιο Πατρών -Τμήματα Κωφών, στο πλαίσιο Τοπικών Πολιτιστικών Δικτύων Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαϊας που συνδιοργανώθηκαν το ακαδημαϊκό/σχολικό έτος 2020-2021 από το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας, τα Τμήματα Πολιτιστικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαϊας, την Ένωση Εικαστικών Πάτρας και την Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Πληροφορικής-Παράρτημα Πάτρας.

Συνδεθείτε στην περιοδική έκθεση στη διεύθυνση: https://hubs.mozilla.com/Sfmm7fs/apo-agaph-gia-thn-ellada-1821-2021 μέσω του προγράμματος περιήγησης Firefox Mozilla ή Google Chrome.

Οδηγίες σύνδεσης

 1. Αφού ανοίξετε τον σύνδεσμον επιλέξτε “Join Room”
 2. Ψηφιακός Χαρακτήρας / άβαταρ: Ακολούθως μπορείτε προαιρετικά να ορίσετε το όνομα και την εμφάνιση του avatar σας, δεδομένου ότι στον χώρο μπορούν να εισέλθουν και άλλοι χρήστες. Για γρήγορη πρόσβαση συνίσταται να αποδεχθείτε την τυχαία πρόταση του συστήματος επιλέγοντας “Accept”.
 3. Ήχος: Ακολούθως το σύστημα θα ζητήσει πρόσβαση στο μικρόφωνό σας, ώστε να μπορείτε να επικοινωνήστε με άλλους χρήστες. Πατήστε “Allow” στο σχετικό μήνυμα. Σημειώνεται ότι το μικρόφωνο μπορεί να μπει σε σίγαση αμέσως μετά και κατά τη διάρκεια της παραμονής στην ψηφιακή έκθεση.
 4. Δοκιμή ήχου - τελευταίο βήμα πριν μπείτε στην Έκθεση: δοκιμάστε προαιρετικά αν λειτουργεί το μικρόφωνο και ο ήχος του Η/Υ σας. Συστήνεται να επιλέξετε την επιλογή “Mute my microphone” ώστε το μικρόφωνό σας να είναι εξ ορισμού σε σίγαση.
 5. Πατήστε ”Enter Room” για να εισέλθετε στην έκθεση!

Για να περιηγηθείτε & επικοινωνήσετε στην έκθεση

 1. Κίνηση: Χρησιμοποιήστε τα βελάκια του πληκτρολογίου ↑↓←→ (πάνω, κάτω, αριστερά, δεξιά) για να κινηθείτε. Πατήστε το βέλος ↑ «πάνω» για να προχωρήσετε μπροστά, το βέλος ↓ «κάτω» για να οπισθοχωρήσετε. Με τα βέλη ←→ κινήστε με πλάγια βήματα, χωρίς «στροφή του κεφαλιού».
 2. Στροφή: Προκειμένου να αλλάξετε κατεύθυνση και να «στρέψετε το κεφάλι σας» στο εικονικό περιβάλλον και να δείτε τι υπάρχει προς τα αριστερά, δεξιά, πάνω ή κάτω, χρησιμοποιείτε το ποντίκι σας κάνοντας αριστερό κλικ στη μέση της οθόνης + σέρνοντας το ποντίκι αριστερά ή δεξιά.
  Όταν στρίψετε στην επιθυμητή κατεύθυνση, π.χ. προς μια πόρτα αριστερά ή δεξιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το βέλος του πληκτρολογίου ↑ για να περπατήσετε προς τα εκεί.
 3. Διάδραση με εικόνες: Για να δείτε ένα αντικείμενο μπορείτε είτε
  α) να κινηθείτε κοντά του ώστε να το μελετήσετε, είτε
  β) να κάνετε δεξί κλικ επάνω του. Τότε εστιάζετε αποκλειστικά επάνω του και μπορείτε να το περιεργαστείτε, π.χ. να εστιάσετε πάνω του χρησιμοποιώντας τη ροδέλα του ποντικιού σας. Για να επιστρέψετε στο δωμάτιο πατήστε Esc στο πληκτρολόγιό σας ή εναλλακτικά Χ ή View στο παράθυρο του αντικειμένου.
 4. Διάδραση με pdf: Στην έκθεση θα βρείτε εκτός από εικόνες επίσης παρουσιάσεις pdf καθώς και βίντεο. Στα pdf μπορείτε να αλλάξετε την εμφανιζόμενη διαφάνεια κάνοντας αριστερό κλικ με το ποντίκι σας στα κουμπιά < και > που εμφανίζονται μέσα στο πλαίσιο του αντικειμένου.
 5. Διάδραση με βίντεο: Αντίστοιχα, μπορείτε να ξεκινήσετε και σταματήσετε ένα αναρτημένο βίντεο χρησιμοποιώντας τα κουμπιά που εμφανίζονται μέσα στο πλαίσιό του όταν οδηγήσετε εκεί το ποντίκι σας.
 6. Επικοινωνία με ήχο: Για να ενεργοποιήσετε (αλλά και για να κλείσετε το μικρόφωνό σας) πατήστε το κουμπί ”Voice” στο κάτω μέρος της οθόνης σας.
 7. Επικοινωνία με κειμενομηνύματα (chat): Για να ανοίξετε (αλλά και για να κλείσετε το chat της έκθεσης) πατήστε το κουμπί ”Chat” στο κάτω μέρος της οθόνης σας. Στο δεξί πλαίσιο που θα ανοίξει, μπορείτε να πληκτρολογήσετε ένα γραπτό μήνυμα που θα δουν δημοσίως οι άλλοι συνδεδεμένοι χρήστες της έκθεσης.

Η ψηφιακή έκθεση υλοποιήθηκε στο τρισδιάστατο περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας (virtual reality, VR) Mozilla Hubs. Στην ψηφιακή έκθεση μπορούν να έχουν ταυτόχρονη πρόσβαση έως 40 επισκέπτες μέσω εξατομικευμένου ψηφιακού χαρακτήρα (άβαταρ). Οι επισκέπτες μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω μικροφώνου και σύντομων γραπτών μηνυμάτων (chat). 

Πίνακας Συντελεστών για τη μεταφορά μέρους της ψηφιακής Έκθεσης "Από Αγάπη για την Ελλάδα" σε ΨΕ Εικονικής Πραγματικότητας

Συντονισμός: Πένυ Θεολόγη-Γκούτη

Επιμέλεια περιεχομένων: Πένυ Θεολόγη-Γκούτη

Σχεδιασμός 3D περιβάλλοντος VR: Στέλιος Μυστακίδης, Πένυ Θεολόγη-Γκούτη

Δημιουργία 3D περιβάλλοντος VR: Στέλιος Μυστακίδης

Διοικητική υποστήριξη: Αθηνά Πυλαρινού

Τεχνική υποστήριξη: Στέλιος Μυστακίδης

 

Telephone
Email
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

All Dates


 • From 15 Οκτώβριος 2021 to 31 Δεκέμβριος 2021

Powered by iCagenda

Ένα Αντικείμενο Κάθε Μήνα

Ημερολόγιο

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
Ημερομηνία : 1 Ιούνιος 2024
2
Ημερομηνία : 2 Ιούνιος 2024
3
Ημερομηνία : 3 Ιούνιος 2024
4
Ημερομηνία : 4 Ιούνιος 2024
5
Ημερομηνία : 5 Ιούνιος 2024
6
Ημερομηνία : 6 Ιούνιος 2024
7
Ημερομηνία : 7 Ιούνιος 2024
8
Ημερομηνία : 8 Ιούνιος 2024
9
Ημερομηνία : 9 Ιούνιος 2024
10
Ημερομηνία : 10 Ιούνιος 2024
11
Ημερομηνία : 11 Ιούνιος 2024
12
Ημερομηνία : 12 Ιούνιος 2024
13
Ημερομηνία : 13 Ιούνιος 2024
14
Ημερομηνία : 14 Ιούνιος 2024
15
Ημερομηνία : 15 Ιούνιος 2024
16
Ημερομηνία : 16 Ιούνιος 2024
17
Ημερομηνία : 17 Ιούνιος 2024
18
Ημερομηνία : 18 Ιούνιος 2024
19
Ημερομηνία : 19 Ιούνιος 2024
20
Ημερομηνία : 20 Ιούνιος 2024
21
Ημερομηνία : 21 Ιούνιος 2024
22
Ημερομηνία : 22 Ιούνιος 2024
23
Ημερομηνία : 23 Ιούνιος 2024
24
Ημερομηνία : 24 Ιούνιος 2024
25
Ημερομηνία : 25 Ιούνιος 2024
26
Ημερομηνία : 26 Ιούνιος 2024
27
Ημερομηνία : 27 Ιούνιος 2024
28
Ημερομηνία : 28 Ιούνιος 2024
29
Ημερομηνία : 29 Ιούνιος 2024

Ενημερωτικό Δελτίο Ανα-ΜΕΤ-άδοση