ΓΕΩΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ: Προσκεκλημένη Ομιλία του Dr Alexander JD Westra, Key Research Institute of Yellow River Civilization and Sustainable Development, Henan University, China (29/05, ΜΕΤ)
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΛΕΞΗ
Στο πλαίσιο του θεσμού των "Γεωσυναντήσεων"
η Ερευνητική Ομάδα ΚΕΡΑΜΟΣ του Τμήματος Γεωλογίας
σε συνεργασία με το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας
έχουν την τιμή να φιλοξενήσουν τον Dr. Alexander JD Westra,
μεταδιδακτορικό ερευνητή στο Κεντρικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Πολιτισμό του Κίτρινου Ποταμού και τη Αειφόρου Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο της Χενάν (Κίνα)
ο οποίος θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα:
" Από το Αιγαίο στον Κίτρινο Ποταμό: Διδάγματα για την Ανθεκτικότητα στο Κλίμα "
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Μαΐου 2025, και ώρα 13:00, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό.
Περίληψη Ομιλίας:
Η παρουσίαση εξετάζει πώς δύο μεγάλοι πολιτισμοί της Εποχής του Χαλκού, ο μυκηναϊκός κόσμος της Ελλάδας και η δυναστεία των Σανγκ στην Κίνα, ανταποκρίθηκαν σε περιβαλλοντικές κρίσεις και κοινωνικές αναταραχές. Μέσα από τη συγκριτική ανάλυση αρχαιολογικών καταλοίπων, επιγραφικών πηγών και παλαιοκλιματικών δεδομένων, αναδεικνύονται οι πολιτισμικές στρατηγικές ανθεκτικότητας και αναδιοργάνωσης μετά την κατάρρευση των ανακτορικών συστημάτων. Η προσέγγιση αυτή αποκαλύπτει πώς οι αφηγήσεις γύρω από το περιβάλλον και την εξουσία μεταμορφώθηκαν σε περιόδους κρίσης και πώς αυτές οι ιστορικές εμπειρίες μπορούν να φωτίσουν σύγχρονες προσεγγίσεις στην οικολογική και κοινωνική ανασυγκρότηση.
Βιογραφικά στοιχεία του ομιλητή:
Ο Αλέξανδρος JD Βέστρα είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κεντρικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Πολιτισμό του Κίτρινου Ποταμού και της Αειφόρου Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο της Χενάν (Κίνα), καθώς και ιδρυτής του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού του ίδιου Πανεπιστημίου. Έχει διδακτορικό στην συγκριτική αρχαιολογία (Μυκηναίοι και Σανγκ), πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και μεταπτυχιακό από το SOAS στο Λονδίνο. Το ερευνητικό του έργο επικεντρώνεται στην αλληλεπίδραση περιβάλλοντος, πολιτισμού και εξουσίας στην αρχαιότητα, με συγκριτική προσέγγιση ανάμεσα στην ανατολική και δυτική Ευρασία.