Europe, Athens

Νέα & Ανακοινώσεις

3ο Διεθνές Συνέδριο Θεατρικής Ανθρωπολογίας 17 και 18 Μαρτίου 2023

theaterΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

3ο Διεθνές Συνέδριο Θεατρικής Ανθρωπολογίας

17 και 18 Μαρτίου 2023    

Το Θέατρο Οντίν και η Θεατρική Ανθρωπολογία στην Ελλάδα

Προσυνεδριακή εκδήλωση στο θέατρο Επίκεντρο + με το

Όραμα του Οντίν

16-17 Μαρτίου 2023

Στις 17 και 18 Μαρτίου 2023, στην Πάτρα, θα διεξαχθεί το 3ο Διεθνές Συνέδριο Θεατρικής Ανθρωπολογίας στην Ελλάδα, που διοργανώνει το Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών με συνδιοργανωτές το Κέντρο Θεατρικής Ανθρωπολογίας (Ηράκλειο Κρήτης), το Fondazione Barba Varley και το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Η διοργάνωση διεξάγεται υπό την    αιγίδα και υποστήριξη του Ινστιτούτου της Δανίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών και θα διεξαχθεί στους χώρους του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, στα Παλαιά Σφαγεία (ΚΕΔΗΠ) και στη σχολή χορού Dansarte.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι η γνωριμία με την θεωρία και πρακτική της θεατρικής/ παραστατικής τέχνης μέσα από την μακρόχρονη δράση της Διεθνούς Σχολής Θεατρικής Ανθρωπολογίας και του Θεάτρου Οντίν. Η Διεθνής Σχολή Θεατρικής Ανθρωπολογίας ( ISTA, International School of Theatre Anthropology) ιδρύθηκε το 1979 πάνω σε μια ιδέα και με καλλιτεχνική διεύθυνση του Eugenio Barba: «Η Θεατρική Ανθρωπολογία διακρίνει τις αρχές που πρέπει να εφαρμόσει ο ερμηνευτής για να καταστεί δυνατός ‘ο χορός’ των αισθήσεων και του νου του θεατή. Είναι καθήκον των ερμηνευτών να γνωρίζουν αυτές τις αρχές και να διερευνούν ασταμάτητα τις πρακτικές τους δυνατότητες. Σε αυτό συνίσταται η τέχνη τους. Θα είναι στο χέρι τους να αποφασίσουν πώς και με ποιον σκοπό θα χρησιμοποιήσουν αυτόν τον ‘χορό’. Αυτή είναι η ηθική τους. Η Θεατρική Ανθρωπολογία δεν δίνει συμβουλές για την ηθική. Είναι η προϋπόθεση της ηθικής». (The performer’s village, 1996).

  • Η προσυνεδριακή εκδήλωση, με την βίντεο εγκατάσταση ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΟΝΤΙΝ του visual artist Stefano Di Buduo, με τη δημιουργία κίνησης στατικών εικόνων, αναφέρεται στην ιστορία του Θεάτρου Οντίν τα τελευταία πενήντα χρόνια. Ώρες προσέλευσης Πέμπτη 15.00-18.00 και Παρασκευή 11.00- 18.00 με επαναλαμβανόμενη προβολή κάθε μία ώρα. Είσοδος ελεύθερη για το κοινό, στο θέατρο Επίκεντρο+, Νόρμαν 16 και Αγίου Διονυσίου.

Στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Θεατρικής Ανθρωπολογίας θα συμμετάσχουν με ομιλίες και εισηγήσεις οι: Eugenio Barba, Julia Varley, Roberta Carreri, Stefano Di Buduo, Marco de Marinis, Piergiorgio Giacchè, Μιράντα Τερζοπούλου, Κώστας Βάντζος, Αντώνης Διαμαντής, Γιώργος Σαμπατακάκης, Μαρία Φραγκή.

  • Το συνέδριο πλαισιώνουν ακόμη προβολές ταινιών και δράσεις εφαρμογών όπως είναι οι «Διάλογοι και Ανταλλαγές», μια πολυεκφραστική συνάντηση ομάδων θεατρικής έρευνας, χορού, ακροβατικών, μουσικής, κλόουν κλπ., που βαδίζει στα χνάρια της πρακτικής του Ε. Barba από τα Πλωτά Νησιά μέχρι τα H Roberta Carreri, ηθοποιός του Θεάτρου Οντίν, που θα τιμηθεί για την πολύχρονη θητεία της στην έρευνα της Τέχνης του Ηθοποιού, θα κάνει τη σύνθεση της συνάντησης, η οποία θα παρουσιαστεί στα Παλαιά Σφαγεία Πατρών. Επίσης, φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, θα συμμετάσχουν στη δράση με τίτλο «Μην κοιτάς / Don’t Look». Συντονίστρια του συνεδρίου είναι η Κάτια Σαβράμη, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Σκηνικής Πράξης και Λόγου και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών.

Οι εργασίες του 3ο Διεθνούς Συνεδρίου Θεατρικής Ανθρωπολογίας είναι ελεύθερες για το κοινό.

                         Εγγραφή συνέδρου στο: https://forms.gle/BQ3wEv5e6uaEzWNd7

ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ_GR

hosts

Ένα Αντικείμενο Κάθε Μήνα

Ημερολόγιο

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ

Ενημερωτικό Δελτίο Ανα-ΜΕΤ-άδοση